Verzamelen!

Jul 14, 2020
Portret van de Russische zakenman en kunstverzamelaar Ivan Morozov (1871 - 1921) door Henri Matisse, 1910
Portret van de Russische zakenman en kunstverzamelaar Ivan Morozov (1871 - 1921) door Henri Matisse, 1910

Peter de Grote begon met rariteiten, Catherina de Grote kocht duizenden schilderijen en tekeningen van Westerse kunstenaars, de adel volgde - ietwat bescheidener - haar voorbeeld en begin 20e eeuw sloegen ook verschillende rijke kooplieden aan het verzamelen. En ook in de Sovjettijd werd er verzameld, soms in het geniep. Kunstcollecties die generaties in de familie bleven, een heel museum vulden of binnen de kortste keren in kleine brokjes uiteenvielen, maar wat er ook mee gebeurde, de verhalen zijn altijd kleurrijk. 

Een lezing over leven en lot van verzamelaars en verzamelingen van de 17e tot en met de 20e eeuw.

Pauline MichgelsenOver Pauline Michgelsen
Pauline Michgelsen studeerde in de jaren '80 Russische taal- en letterkunde in Amsterdam en specialiseerde zich in Russische kunst. Ze bezocht Rusland velen malen, kwam er in ateliers, musea en kunstcentra, organiseerde tentoonstellingen en beheerde in Amsterdam een gastatelier voor kunstenaars uit de voormalige Sovjet-Unie. Sinds 1985 schrijft ze regelmatig over Russische kunst en cultuur, en geeft ze lezingen over dit onderwerp, en in 2018 en 2019 verzorgde ze een cursus van twee weken voor het Nederlands Instituut in Sint Petersburg over Russische kunst. In augustus 2013 verscheen haar "Portret van Rusland. Een kleine kunstgeschiedenis". Hierin vertelt ze aan de hand van een aantal kunstwerken - vooral portretten - over hoogte- en dieptepunten uit de Russische kunst- en cultuurgeschiedenis. 

Praktisch:
Tijd: dinsdag 18 augustus om 16.00u
Plaats: online lezing via Zoom
Gratis, registratie is verplicht. Na  registratie krijgt u een link naar de online-lezing met uw persoonlijke inloggegevens.

Registratie

Vorig artikel De weg naar Erzhey – Abraham Hulzebos
Volgend artikel Waar zijn de vrouwen in Boris Godoenov?

Oktober 2021

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!