Topmanager als ‘staatsvijand’

Mrt 3, 2015

Amerikaanse en Britse topmanager Bill Browder was een criticus van Poetin net als oppositieleider Boris Nemtsov. Na tien jaar zakendoen in Rusland werd hij het land uitgezet als een “bedreiging voor nationale veiligheid” en de moord op zijn advocaat Sergei Magnitsky leidde tot een diplomatiek conflict. Daarover gaat zijn boek ‘Vijand van de Russische staat’.

Bill Browder was een zeldzaam succesvolle hedgefundmanager; als een van de eersten had hij door hoe krankzinnig veel geld er na de val van de Muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verdiend kon worden in ‘het wilde Oosten’.

Maar het gaat mis. De Russische oligarchen gaan hem dwarszitten: ze overvallen zijn kantoren en stelen 230 miljoen belastinggeld. Browder vecht terug, aanvankelijk met succes, maar de Russen hanteren andere spelregels. Een maand nadat Browders advocaat Sergei Magnitsky een gigantische misdaad openbaar heeft gemaakt waarbij Poetin zelf betrokken is, wordt hij opgepakt, gearresteerd, gemarteld en in de gevangenis vermoord.

De moord grijpt Browder diep aan en verandert zijn leven. Hij begint een vastberaden en indrukwekkende kruistocht om de misdadigers voor het gerecht te krijgen. Van een spijkerharde hedgefundmanager wordt hij een overtuigd mensenrechtenactivist. Hij loopt gevaar en hij weet het, maar de terriërachtige vasthoudendheid en de enorme moed die hem zijn successen brachten, leiden hem nu ook in zijn strijd om gerechtigheid voor Magnitsky en anderen die lijden onder het regime van Poetin.

Bill Browder. Vijand van de Russische staat. Atlas Contact, Amsterdam, 2015

Lees interview met Bill Browder op Trouw.nl

Vorig artikel Chagall in Brussel
Volgend artikel Kazan

December 2023

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!