Tolstoj voorlezen aan kool

Jan 11, 2018
Anastasia Loginova © Mediamatic
Anastasia Loginova © Mediamatic

Ooit al eens nagedacht over welk effect Russische literatuur op kool zou hebben? Ontdek het zelf tijdens deze voorstellingen in Mediamatic. Op 14 en 28 januari leest Anastasia Loginova Tolstoj voor en probeert ondertussen een klik te maken met groenten.

Verhalen in de koolschuur
Kan klassieke literatuur net zo’n invloed hebben op planten als op het menselijk brein? Kunnen planten ook geraakt worden door de emoties die literatuur oproept? Anastasia Loginova is van plan het uit te zoeken terwijl ze Tolstoj en Tsjechov voorleest aan haar ‘plantenpubliek’. Bij een vorige voorstelling in de Hortus botanicus in Leiden las ze Tolstojs Anna Karenina aan de planten voor. Tijdens deze sessies wil ze graag ontdekken of er een soortgelijke connectie kan worden gemaakt met kool. De voorleessessies kunnen daarna eventueel nog worden uitgebreid naar een menselijk publiek en huisdieren.

Russisch Oud Nieuwjaar
Volgens de Russisch-orthodoxe (Juliaanse) kalender wordt Nieuwjaar op 14 januari gevierd. Dit jaar nodigt Mediamatic je uit om feest te vieren tussen de kolen. Zin in een kom traditionele Russische koolsoep, Russische muziek en het kalmerende geluid van Anastasia’s moedertaal? Dan moet je er absoluut bij zijn.

Volkssoep en volksschrijver
Sjtsji is een typisch Russische koolsoep. De soep wordt meestal gemaakt van aardappelen en kool en wordt gezien als dé ‘volkssoep’ bij uitstek. Voor Anastasia heeft de literatuur van Tolstoj net hetzelfde effect: de link met de gewone mensen van het oude Rusland.

© Mediamatic, Anisa Xhomaqi
© Mediamatic, Anisa Xhomaqi

Anastasia Loginova is geboren in Cuba en werd grootgebracht in Cyprus. Haar beide ouders zijn Russisch. In haar performances gebruikt ze haar lichaam als vaartuig om met verschillende wezens en werelden te communiceren. Ze is lid van de ArtScience Interfaculty aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Project ‘Kool Kabbage’
Er is op het moment een kolencrisis. Er is niet te weinig, maar veel te veel witte kool. Boer Krispijn van den Driesalleen al had 60.000 kilo kool over. Mediamatic vraagt aandacht voor dit soort overschot en verspilling in de huidige voedseleconomie met een reeks evenementen.

Tolstoj voorlezen aan kool
14 januari, 28 januari 
14:00 -18:00

Mediamatic Biotoop, Dijkspark 6, 1019BS Amsterdam

Toegang gratis

Bron: 
Vorig artikel Russisch voor beginners: intensieve cursus
Volgend artikel Tables de conversation en russe

Juli 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!