Slavische reiskoffer van ‘Karandasj’

Nov 16, 2017
Karandasj © Phile Deprez, Kopergietery
Karandasj © Phile Deprez, Kopergietery

In het theaterconcert ‘Karandasj’ neemt Thomas Devos ons mee op een muzikale reis door Rusland en Oekraïne op zoek naar zijn grootvader.

Devos oppert dat Rusland voor hem bijna een obsessie is. Wanneer hij reist, doet hij dat uitsluitend naar en in Oost-Europa. Zelf weet hij niet helemaal zeker waar die fascinatie vandaan komt, maar hij beweert dat het iets emotioneels is. Hij maakte de val van de Berlijnse muur heel bewust mee en besloot slavistiek te gaan studeren. Pas enkele jaren geleden kwam hij te weten dat zijn grootvader gedurende de Tweede Wereldoorlog enkele jaren in Rusland en Oekraïne gewerkt had. Na een verrassingsaanval van enkele partizanen, werd zijn grootvader daar in de sneeuw voor dood achtergelaten. Het was een zekere Sonja die hem toen vond en verzorgde. Aan die Sonja heeft Thomas Devos vandaag zijn eigen leven te danken.

Devos staat samen met Joeri Cnapelinckx en Alina Romakhova op het podium, de beelden en video’s daarentegen werden verzorgd door Jan Misotten. Devos heet het publiek volledig in het Russisch welkom: “Дамы и господа, дорогие друзья… Меня зовут Томас Девос. Я очень рад, что сегодня могу вам показать историю моего дедушка. Справа от меня Алина. Она русская. Слева – Юрий. Он не русский, но замечательный музыкант.” Vertaling: “Dames en heren, beste vrienden… Mijn naam is Thomas Devos. Ik ben erg blij dat ik jullie vandaag het verhaal van mijn grootvader kan tonen. Rechts van mij staat Alina. Zij is Russisch. Aan mijn linkerkant staat Joeri. Hij is niet Russisch, maar wel een fantastische muzikant.” Op die momenten was het handig een mondje Russisch te kunnen spreken, want Nederlands kwam nauwelijks of niet aan bod.

Het ene nummer vloeide over in het andere, afgewisseld door beelden en shotjes wodka. Daarnaast werden gedichten van Daniil Charms voorgedragen, bracht Alina haar persoonlijke verhaal en er werd zelfs live getatoeëerd – of daar leek het althans op. Onder het motto “je gaat diep maar je valt niet om” dook Devos in een gigantische njevaljashka, een Russische pop die je kan omstoten, maar die nooit omver zal vallen.

“Een reiskoffer, dat is van levensbelang, een heilige zaak. Iemand zonder reiskoffer is als een boom, heel je leven op dezelfde plaats”, beweert Devos. En daar is hij het grote toonbeeld van: reizen naar onbekende oorden, ervaring opdoen, blijven zoeken naar die Russische ziel. Na ‘Karandasj’ zijn wij alvast geprikkeld om nooit te stoppen met daarnaar op zoek te gaan.

Tekst: Machteld Ryckaert

Vorig artikel Een stad, 3
Volgend artikel Een stad, 4

September 2022

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!