Russische avant-garde in goede handen

Nov 30, 2017
Hilde Polspoel, een zeefdrukker met passie voor de Russische avant-garde
Hilde Polspoel, een zeefdrukker met passie voor de Russische avant-garde

Vanaf 24 oktober tot 22 december organiseert kunstvereniging De Veerman bijeenkomsten in deSingel, Antwerpen, rond de dichter Vladimir Majakovski. Spasibo stelt een van de deelnemers voor: Hilde Polspoel, een zeefdrukker met passie voor de Russische avant-garde. …Ben je soms ook op zoek naar een mooi en uniek cadeau voor de komende feesten?

Vallen en opstaan
‘Ik ben professioneel beginnen zeefdrukken in 1984, het was mijn werk, mijn passie en vanaf de allereerste kennismaking ook mijn grote en blijvende liefde. Maar door ernstige rugletsels moest ik ermee stoppen. Jarenlang heb ik me afgekeerd van het zeefdrukken, als ik het niet meer op het hoogste niveau kon doen dan hoefde het voor mij helemaal niet meer.

Mijn partner vroeg me op een zeker moment wat ik eigenlijk deed met mijn creativiteit, een zeer confronterende vraag die me deed nadenken en een diep weggeduwd verlangen onstuitbaar liet opborrelen. Alsof het zo moest zijn stond er een paar weken later een uitgebreid artikel over open zeefdrukateliers in ‘Knack’, alweer mijn partner schoof mij het artikel toe… gewoon ‘ter informatie’!

Gezeever
‘Ik las het artikel aandachtig door en ontdekte dat er zo’n open zeefdrukatelier bestond in Antwerpen, namelijk ‘Gezeever’. Je kon er workshops volgen, daarna eventueel lid worden en dan lekker old shool, dat wil zeggen ‘met de hand’, je eigen ontwerpen gaan zeefdrukken. Toen ik dat las kreeg ik een ontembare goesting om opnieuw iets met mijn kennis te gaan doen, al was het maar om zeven te kuisen, hier en daar wat uitleg te geven… Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en heb contact gezocht met de oprichters van ‘Gezeever’.

Vanaf het eerste gesprek met Els (Els Baeten en Jasper van Grunsven, oprichters van ‘Gezeever’ – Spasibo) en het eerste bezoek aan het atelier voelde ik good vibes, het plezier van de kennisuitwisseling tussen allerhande mensen, allerlei verschillende visies op wat je met zeefdruk kan doen…heerlijk! Nu geef ik als vrijwilliger mee workshops en druk ik opnieuw zelf, puur voor mijn plezier.

Bij ‘Gezeever’ kun je regelmatig een workshop zeefdrukken volgen, voorkennis is niet nodig, Els is een zeer kundige en geduldige mentor! Zelfs op de site merk je al dat het er plezierig, vriendschappelijk en heel creatief aan toe gaat.’

Alexandr Rodtsjenko, fotomontage met een portret van Lilja Brik voor Vladimir Majakovski's dichtbundel 'Pro eto' ('Daarover'), 1923
Alexandr Rodtsjenko, een fotomontage met een portret van Lilja Brik voor Vladimir Majakovski’s dichtbundel ‘Pro eto’ (‘Daarover’), 1923

Druk
‘Ik druk heel graag ontwerpen waarin een combinatie van kleurvlakken en typografie voorkomen. Anders zoek ik naar ontwerpen waarbij verschillende kleuren zeer juist moeten passen, een uitdaging voor mijn ‘kunde’ als het ware!

Van alle druktechnieken geniet zeefdruk mijn absolute voorkeur, het is de meest directe manier om inkt over te brengen op een drager – papier, textiel, plastic, glas, hout enzovoort… Doordat je de inkt vrijwel rechtstreeks op de drager aanbrengt krijg je zeer levendige, schitterende kleuren. Je kan zowel met dekkende als transparante kleuren werken, de mogelijkheden zijn schier eindeloos, zeefdrukken vraagt wel wat technische bagage, leergeld betaal je sowieso, maar tegelijkertijd is het een geweldige speeltuin. Bovendien kan je alles wat vlak is bedrukken, dikte maakt niks uit.’

Russische namen
‘Mijn belangstelling voor de Russische avant-garde is op een nogal ongewone manier tot stand gekomen. Ergens had ik gelezen dat het een kunststroming was waarin veel respect bestond voor vrouwelijke kunstenaars, vermits ik dat altijd een boeiende insteek vind was mijn aandacht meteen gewekt. Ik ging op zoek naar meer informatie, en ja hoor, zowel in de beeldende kunst als in de literatuur kwam ik dames met naam en faam tegen… maar ook mannen die hele mooie kunstwerken gemaakt hebben.

Alexandra Exter en Natalja Gontsjarova staan voor mij mooi naast Alexander Rodtsjenko en Kazimir Malevitsj. Ik ben me ook gaan verdiepen in de literatuur uit die periode: Clebnikov, Boerljoek, Majakovski, Mandelstam en Achmatova… eigenlijk grijp ik regelmatig terug naar hun werk, het blijft me boeien. Al deze kunstenaars hebben mijn interesse voor de geschiedenis van Rusland wakker gemaakt, ik lees en blijf lezen, ik kijk me de ogen uit.

Mijn bijdrage als leverancier van de ’gedrukte beelden’ bij de Majakovski-bijeenkomsten was een fantastische mogelijkheid om mijn liefde voor de Russische avant-garde uit te dragen, zo’n beetje een droom die uitkomt!’

Deze afbeeldingen van de bekende hedendaagse illustrator Francesco Bongiorni zijn een goede weergave van de activiteiten waarmee mensen bezig waren in de kring rond Vladimir Majakovski.
Deze afbeeldingen van de bekende hedendaagse illustrator Francesco Bongiorni zijn een goede weergave van de activiteiten waarmee mensen bezig waren in de kring rond Vladimir Majakovski.

Praktische info:

  • Prijs. 1) Alexandr Rodtsjenko, ‘Pro eto’, 70 x 50 cm, een beperkte oplage (50 ex.), elk exemplaar is genummerd en voorzien van de handtekening van Hilde, – € 45.
    2) Francesco Bongiorni, de serie van drie: € 35 per afbeelding, € 55 bij aankoop van twee afbeeldingen, € 70 voor de ganse serie.
  • Bestellen kan via e-mail hilde.polspoel@telenet.be, graag met duidelijke vermelding van de gewenste afbeelding.
  • Vermelden. 1) Alexandr Rodtsjenko, ‘Pro eto’. 2) Francesco Bongiorni, ‘De serie van drie’. Of aparte afdrukken: ‘De schrijver’, ‘Samen lezen’, ‘De schakers’.
  • Betalen graag bij bestelling op bankrekeningnummer BE58 0015 1199 5479 t.a.v. Hilde Polspoel, met vermelding van de gewenste zeefdruk.
  • Klaar over 10-15 dagen.
  • Thuisleveren. ‘Gezien het feit dat ik druk op kwalitatief hoogstaand papier wil ik mijn zeefdrukken niet opgerold in een koker versturen. Ik ga bestellingen zelf leveren, niet per post, omdat er geen enkele haalbare formule bestaat waarbij het papier mooi plat blijft, daarom probeer ik regio’s te groeperen en spreek ik zeker ook af met de ontvangers om te weten wanneer ze thuis zijn.’
  • Zelf afhalen na afspraak in ‘Gezeever’, Antwerpen, of thuis bij Hilde in Lier.
Vorig artikel 1917-2017: De Russische (r)evolutie
Volgend artikel Ballet in de cinema: The Taming of the Shrew - Shostakovich

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!