Russian National Orchestra, Rachmaninovs Derde pianoconcerto

Okt 17, 2016

Russian National Orchestra stelt drie generaties van de Russische muzikale traditie voor: Tsjaikovski, Rachmaninov en Sjostakovitsj.

Van alle componisten is Tsjaikovski wellicht de meest succesvolle. Het zwanenmeer spreekt tot ieders verbeelding – ook als het maar één suite is – en moet zowat het beroemdste werk zijn uit de geschiedenis van het klassieke ballet. Dat maakt het gemakkelijker om Tsjaikovski’s harmonieën te herkennen ook in sommige fragmenten van het Derde concerto van Rachmaninov.

Rachmaninov was net zo goed concertpianist als componist en elk van zijn vijf pianoconcerti schreef hij voor zichzelf. Zijn derde was bedoeld als bravourestuk voor een Amerikaanse concertreis, maar het werk overleefde de tournee.

Festive Overture van Sjostakovitsj benadrukt dezelfde bravoure en tijdgeest van de 20ste eeuw met krachtige akkoorden maar ook met een diepe buiging voor Tsjaikovski’s zwier.

In de dirigent Mikhail Pletnev en zijn Russian National Orchestra vinden deze klassiekers hun ideale vertolker. Pianist Seong-Jin Cho won eerder de International Chopin Piano Competition, maar bewijst in dit concert dat hij ook in het Russische repertoire helemaal thuis is.

Het concert maakt deel uit de reeks ‘Focus Tchaikovsky’.

Programma
Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975)
Festive Overture in A, opus 96

Sergej Rachmaninov (1873-1943)
Pianoconcerto nr. 3 in d, opus 30

Pyotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893)
Het zwanenmeer, suite (arr. Mikhail Pletnev)

Uitvoerders
Russian National Orchestra: orkest
Mikhail Pletnev: dirigent
Seong-Jin Cho: piano

Wanneer
14 december
19:15 Inleiding door Jan Christiaens
20:00 Concertzaal

Waar
Concertgebouw Brugge, Kamermuziekzaal
’t Zand 34, 8000 Brugge

Tickets: €25,00 €38,00 €51,00 €63,00 UITVERKOCHT

Vorig artikel Olga Pashchenko. Variaties
Volgend artikel Amôn Strijkkwartet. Het Russische strijkkwartet III

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!