Pussy Riot laat eerste Engelstalig nummer los

Feb 19, 2015

De omstreden Russische punkgroep Pussy Riot heeft woensdag een eerste Engelstalig nummer op de wereld losgelaten. De ‘industriële ballad’, zoals Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljokina het noemen, kreeg de titel ‘I can’t breathe’ en wordt opgedragen aan ‘iedereen die niet kan ademen’.

In de video worden Nadezjda en Maria langzaam levend begraven in een uniform van de Russische speciale politie-eenheden. Pussy Riot schreef de song na deel te nemen aan de protesten na de dood van Eric Garner, een 43-jarige zwaarlijvige Afro-Amerikaanse man met astma. ’s Mans laatste woorden waren ‘I can’t breathe’, toen hij door de politie overmeesterd werd. De woorden werden al snel een slogan tegen politiegeweld.

Pussy Riot zegt zelf al genoeg politiebrutaliteit te hebben meegemaakt. ‘We mogen hier niet over zwijgen’, klinkt het. Het lied is in een adem een protestsong tegen de Russische interventie in Oekraïne.

De twee leden van Pussy Riot zaten 16 maanden opgesloten in een Russische gevangenis, nadat ze in een cathedraal een ‘punkgebed’ zongen.

Vorig artikel ‘Stop! Je Russisch is uitstekend!’
Volgend artikel ‘Dromen doe ik in het Russisch’

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!