Politiek concert voor Russische presidentsverkiezingen

Mrt 15, 2018

In een volle BOZAR spraken Kirill Medvedev en Nikolaj Olejnikov afgelopen dinsdag over muziek, poëzie en activisme onder Poetin, en dat slechts enkele dagen voor de presidentsverkiezingen in de Russische Federatie: “Dit is niet enkel een belangrijke week voor Rusland, maar voor de hele wereld.”

Medvedev is hedendaags dichter en maakt samen met muzikant Olejnikov deel uit van de groep Arkadij Kots. Ruslandkenner Johan de Boose vroeg hen naar de huidige politieke situatie in hun thuisland, hun antipolitieke acties en hun kunst.

Johan de Boose, Kirill Medvedev en Nikolaj Olejnikov
Johan de Boose, Kirill Medvedev en Nikolaj Olejnikov

Medvedev: “Als Rus ben ik nu eenmaal genoodzaakt om de politieke ontwikkelingen te ondergaan, maar ik geloof dat het verschillende acties zal uitlokken of protestbewegingen zal creëren. Ik noem mezelf vaak een communist. Vele mensen vinden dat vreemd. Het begin van het communisme onder Karl Marx stond voor de gelijkheid van mensen, en dat hebben we nog steeds niet bereikt. Door onszelf communist te noemen, zetten we de eerste stap naar dat doel: gelijkheid en vrijheid voor alle mensen in de wereld”.

Olejnikov benadrukt hoe belangrijk de acties van Medvedev in het huidige Rusland zijn: “Medvedev heeft voor het eerst een tekst van Pasolini (zijn grote literaire voorbeeld) vertaald naar het Russisch. Om dat nù te publiceren, onder Poetin, in Rusland, in het Russisch, en te verspreiden onder mensen voor wie Pasolini ook belangrijk is, is baanbrekend. Net daarom is het goed dat het nu gebeurt. We mogen geen tijd verspillen.”

Medvedev en Olejnikov zien de toekomst echter niet rooskleurig in: “We hebben geen mooie tijden in het vooruitzicht, maar toch koesteren we hoop. Net daarom moeten we de situatie proberen te veranderen”. Kirill Medvedev voegt daaraan toe dat hij nooit zou verhuizen: “Rusland is mijn thuis. Ik besef dat het nog even kan duren, maar ik zal nooit stoppen met vechten voor de vrijheid. Velen beseffen het misschien niet, maar de meerderheid van het Russische volk denkt wel degelijk na over de toekomst”.

Kirill Medvedev
Kirill Medvedev

Er werd niet enkel gepraat over hun politieke visie, Medvedev droeg ook zijn gedichten voor. Hij is vooral bekend om zijn dichtbundels “Biopolitiek” en “Alles is slecht”. Uit protest tegen het corrupte milieu in Rusland gaf hij in 2004 zelfs zijn copyright op, waardoor er enkel nog piraatedities van zijn werk kunnen verschijnen.

Avant-première van nieuwe videoclip
Avant-première van nieuwe videoclip

Olejnikov en Medvedev hadden bovendien nog een verrassing in petto: alle aanwezigen kregen de avant-première van hun nieuwste videoclip Zvezda (“Ster”) te zien. Het nummer vertelt het verhaal van een neonazistische jongen in Rusland die verliefd wordt op een vrouwelijke tattoo-artist, die links is.

Groep Arkadij Kots: Nikolaj Olejnikov, Kirill Medvedev
Groep Arkadij Kots: Nikolaj Olejnikov, Kirill Medvedev

Medvedev en Olejnikov hebben in het verleden onder andere met Pussy Riot samengewerkt. Toen de vrouwelijke band gearresteerd werd, zongen Medvedev en Olejnikov als protest een nummer voor het gerechtsgebouw.

Dat nummer wordt nu nog steeds als de hymne van de antipoetinbeweging beschouwd. Om de avond in de Brusselse BOZAR helemaal te doen slagen, sloten ze af met enkele nummers.

Tekst en foto's: Machteld Ryckaert

Vorig artikel Tijd, 8
Volgend artikel Janine Jager – Hoe komen wij heelhuids uit deze hel

November 2021

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!