“Pobeda” krijgt warme ontvangst in Oostende

Mrt 8, 2019
De brandweer doopt het vliegtuig van "Pobeda"
De brandweer doopt het vliegtuig van "Pobeda"

Op 7 maart kwam de eerste vlucht Moskou – Oostende aan op de luchthaven van Oostende. De vlucht werd voorzien door de lowcostmaatschappij  “Pobeda”. Spasibo woonde de landing van het Russische vliegtuig bij.

“Hopelijk begrijpen ze dat Oostende maar een provinciale luchthaven is”. Een van de dames ter plaatse maakt zich zorgen over de indruk die haar stad kan nalaten. Verschillende journalisten, gasten en toevallige bezoekers zijn verzameld voor de ramen in restaurant "Belair", dat uitkijkt over het vliegveld van Oostende. Het is een drukke bijeenkomst. Waarschijnlijk stonden de gebroeders Lumière op een gelijkaardige manier te wachten op de aankomst van de trein in het station van La Ciotat: wat moeten we verwachten? Hoe zal het vliegtuig eruitzien? Wie is de piloot? Zullen er al mensen meevliegen? Al bij al blijft het de eerste vlucht die “Pobeda” naar Oostende aanbiedt. 

“Stel je voor dat het vliegtuig nu te laat komt”, merkt een toeschouwer op. “Je weet toch nooit, hè!” De aankomst is gepland om 16u45, maar het stormt vandaag aan de kust, en inderdaad: zoiets kan je nooit voorspellen. Gelukkig verjaagt de wind al snel de wolken en begint de zon te schijnen over het lege vliegveld.

Om 16u43 – toch stipt – weerklinkt een kinderstem: “Ik zie hem!” Hij vliegt te laag en te traag, dit is duidelijk geen gewone landing. Voordat het vliegtuig met de blauwe letters “Pobeda” voor de terminal parkeert, wordt het nog “gedoopt” met water, afkomstig uit twee luchthavenbrandweervoertuigen aan de zijkanten van de landingsbaan.

Andrej Kalmykov, CEO van "Pobeda"
Andrej Kalmykov, CEO van "Pobeda"

Eerst lijkt het inderdaad alsof bijna niemand aanwezig is op de vlucht. Er is ook geen mededeling van aankomst: de vlucht, die hoge verwachtingen schiep, komt aan in mineur. 

“Kijk! De Russen!” Een klein afzonderlijk groepje stapt uiteindelijk toch het vliegtuig uit en verdwijnt in het luchthavengebouw. Het vliegveld ligt er opnieuw verlaten bij. Na enkele  minuten verschijnen nog een aantal mensen. En dan opeens een hele stroom. 

“Alle 182 plaatsen van de vlucht waren uitverkocht”, vertelt Andrej Kalmykov, de CEO van “Pobeda”, een dochtermaatschappij van “Aeroflot”. Kalmykov is zelf meegekomen als deel van de bemanning en moet meteen na de verwelkoming al terug. “We zijn een heel jong bedrijf – slechts vier jaar oud, - maar dankzij de extreem lage prijzen groeien we snel”. Een enkele vlucht kost 30 euro. Voorheen waren de tickets Brussel Zaventem – Moskou van Brussels Airlines en "Aeroflot" nog de goedkoopste: 100-120 euro. 

Nochtans was de vlucht niet alleen door de lage ticketprijzen uitverkocht. Dankzij de vele inspanningen die Brugge levert om haar toeristische trekpleisters extra in de verf te zetten, wordt de West-Vlaamse hoofdstad  steeds populairder, ook onder Russische toeristen. Drie jaar geleden telde Brugge zo’n 10.000 Russische bezoekers in Brugge. Volgens schepen van Toerisme Philip Pierins zijn dat er vandaag al 26.000. “Op de gezamenlijke overwinning! Dat is toch waar “Pobeda” voor staat in het Russisch, een overwinning?” toont de schepen zijn interesse voor taalnuances.

Eerste passagiers van "Pobeda"
De eerste passagiers van "Pobeda" kregen Brugse Zot en goodiebags

Stefan De Prycker, CEO van Keolis Belgium, de grootste private busmaatschappij in het land, uitte ook zijn hoop op een vruchtbare samenwerking in de toeristische sector.

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein deelde enkele culturele tips over de bekendste Oostendenaars (denk aan kunstenaars James Ensor en Léon Spilliaert) en stelde zijn stad trots voor als een multiculturele habitat met maar liefst 130 verschillende nationaliteiten. Zijn toesprak sloot hij af met een briljant uitgesproken “dobro pozhalovat'” (welkom) en “spasibo” (bedankt) in het Russisch – net zoals Marcel Beulens, de CEO van de Oostendse luchthaven.

Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn benadrukte nog dat Oostende perfect is voor een strandvakantie en beloofde om zelf ook eens naar Rusland te reizen.

De eerste passagiers werden  bij hun aankomst in de watten gelegd door de toeristische dienst van Stad Brugge. Een beetje beduusd door de vele camera’s en journalisten dronken ze hun aangeboden Brugse Zot leeg en kregen ze elk een goodiebag vol Brugse souvenirs. Ook al telt het op de terugvlucht naar Moskou misschien als een extra stuk handbagage, zelfs dan ben je er bij “Pobeda” niet veel geld voor kwijt.

“Pobeda” vliegt drie keer per week vanuit Oostende naar Moskou.
De uurregeling vindt u op de website van Oostende Luchthaven.
Tickets kunt u bestellen via de website van “Pobeda”.

Tekst en foto's: Ekaterina Verhees

Vorig artikel “Groeien, leren, ontdekken… Dat kan je altijd en overal”
Volgend artikel Hester den Boer – Onderdrukt door de verlosser