Paper Revolution 1920-1930’s

Jun 5, 2017

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Russische Revolutie stellen het Art & Design Atomium Museum en het Moscow Design Museum een speciale tentoonstelling voor: Paper Revolution 1920-1930’s.

Tijdens zijn eerste decennium had Sovjet-Rusland, een jonge revolutionaire staat, zijn eigen visuele taal nodig. Uit deze dynamiek ontsprong een nieuwe artistieke beweging die constructivisme werd genoemd. Posters en tijdschriften en boekencovers werden de belangrijkste propaganda-instrumenten van het nieuwe politieke regime. Constructivistische kunstenaars spraken van het einde van de traditionele kunst en kondigden het begin van een nieuw tijdperk aan. In de samenleving gebeurden de politieke veranderingen parallel met de esthetische veranderingen in de kunstwereld tot aan de jaren 1930.

Het objectief van de constructivistische revolutie was de rol van de kunstenaar te veranderen en van hem/haar een schepper van de nieuwe materialistische wereld te maken, een “constructeur” van nieuwe dingen. Niettemin waren de consumenten niet klaar voor minimalistische meubelprojecten, huishoudgoederen en kleding. Niemand was bereid te betalen voor een kunstvorm die naar alledaagse objecten werd vertaald. En dus bestond de esthetische revolutie vooral op papier.

5 juni - 8 oktober, 10:00 - 18:00 (dinsdag gesloten)
ADAM – Brussels Design Museum, Belgiëplein, 1020 Laken

Bron: 
Vorig artikel Russen op het goede spoor
Volgend artikel Russisch-Orthodoxe kloosters