Oost-Europa in Gent: de verhalen achter de feiten

Mei 13, 2018
© Johannes De Bruycker, The Caravan’s Journal
© Johannes De Bruycker, The Caravan’s Journal

Van 10 tot 13 mei konden russofielen of liefhebbers van andere Oost-Europese landen terecht in de Carrington Gallery in Gent. Daar presenteerde The Caravan’s Journal, een collectief van jonge Europese journalisten, zijn verhalen uit de afgelopen drie jaar over het snel veranderende leven in Oost-Europa.

De beste verhalen en foto’s worden gebundeld tot een allereerste Engelstalig magazine, dat in september wordt uitgegeven: Nestor. Het magazine wordt opgebouwd uit verhalen uit tien verschillende Centraal- en Oost-Europese landen. De aanleiding voor het magazine zijn de spanningen tussen Europa en Rusland enerzijds, die de laatste jaren steeds sterker oplopen, en de massale migratie en groeiende ongelijkheid anderzijds. De feiten zijn ons bekend, maar wat zijn de verhalen achter die feiten?

Nestor wil alle taboes doorbreken en vooroordelen ontkrachten. Dat doen ze door naar de plaats van oorsprong te trekken, te praten met de lokale bevolking en te wandelen in de voetsporen van de soms erg recente geschiedenis. De foto’s zijn gegroepeerd in twaalf uiteenlopende thema’s, gaande van de genocide van Srebrenica en de sigarettensmokkel op de Krim tot het leven aan de grenzen van Kaliningrad. Op de tentoonstelling deelden de storytellers hun persoonlijke verhalen en ervaringen met de toeschouwers. Het journalistencollectief kent momenteel vijf ‘vaste’ storytellers: Johannes De Bruycker, Kasper Goethals, Olivia Kortas, Coen Van De Ven en Adriaan De Loore. 

Afval langs de Via Carpathia
Afval langs de Via Carpathia © The Caravan’s Journal

Fotograaf Johannes vertelde over zijn reis naar Oekraïne, over Euromaidan, en de lange periode van oorlog en geweld die daarmee gepaard ging. Ter plekke spraken ze met DJ Tapolsky, één van de meest bekende drum-‘n-bass-dj’s in Oekraïne. Na de revolutie en de annexatie van de Krim besloot DJ Tapolsky zich aan te bieden bij het leger en vocht hij aan de frontlinie in Oost-Oekraïne. Of: hoe het leven van een persoon van de ene op de andere dag erg drastisch kan veranderen. 

Pools journaliste Olivia bracht het verhaal van twee Hongaarse vrienden die door het vernietigende mediabeleid van Viktor Orbán uit elkaar gedreven werden. Kritisch journalist Nimmerfroh verloor zijn baan bij de redactie die hij jarenlang had geleid, terwijl zijn beste vriend Fülöp hoofdredacteur werd van de krant in kwestie. 

Storyteller Coen had het over de Via Carpathia, een snelweg die momenteel wordt aangelegd en die een groot deel van Centraal-Oost-Europa met elkaar zal verbinden: ze begint in Litouwen, over Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije en loopt zelfs door tot in Griekenland. 

Kasper Goethals sprak ten slotte over de erbarmelijke omstandigheden in een Bulgaars vluchtelingenkamp, waar de vluchtelingen bij temperaturen van -20° in hokachtige huizen, met kapotgeslagen ramen en zonder beddengoed in alle onzekerheid wachtten op de beslissing over hun toekomst.

Meer verhalen kunnen jullie ontdekken in Nestor. Alle voorbereidingen van het magazine kan je op de voet volgen via Instagram (@nestormagazine) of de website (www.thecaravansjournal.com).

Tekst: Machteld Ryckaert

Vorig artikel Zangeres Veronika Bulycheva: “We zijn allemaal eenzaam”
Volgend artikel Lev Tolstoj - Mijn biecht