L’herbe de l’oubli: Tsjernobyl in poppentheater

Jan 14, 2018
L'herbe de l'oubli © Véronique Vercheval, Théâtre de Poche
L'herbe de l'oubli © Véronique Vercheval, Théâtre de Poche

Op 26 april 1986 ontploft kernreactor nummer vier in de kerncentrale van Tsjernobyl. Meteen vat hij vuur, wat een grote radioactieve wolk over heel Europa verspreidt. Stofdeeltjes, aërosolen en radioactieve gassen (waaronder cesium en jodium) worden de lucht in gekatapulteerd. De vierde reactor, die de naam “Schuilplaats” draagt en omhuld is door lood en gewapend beton, bevat nog steeds bijna twintig ton nucleaire brandstof.

“Tsjernobyl” is ook een oude Slavische volksnaam voor alsem, het kruid der vergetelheid …

Wat hebben we vandaag, ruim dertig jaar later, van deze explosie geleerd?

Theatergezelschap Point Zéro presenteert een samenspel van getuigenissen van overlevenden van de ramp, van mensen die in de buurt van de verboden zone in Wit-Rusland wonen, van wetenschappers die actief zijn in de detectie van cesium-137 en van mensen die voorstander zijn van nucleaire energie – of net niet. L’Herbe de l’Oubli is geïnspireerd op getuigenissen die Svetlana Alexievitch (de Nobelprijs voor de Literatuur in 2015) over Tsjernobyl maakte.

Het gebruik van poppen in het theater is het handelsmerk van Point Zéro (Les Trois Vieilles et L’Ecole des Ventriloques de Jodorowsky, GunFactory,…), wat aan l’Herbe de l’Oubli de onmisbare menselijkheid en poëzie toevoegt. Dat zorgt ervoor dat we het onderwerp van op een zekere afstand kunnen waarnemen en beoordelen.

Taal: Frans

Met: Jean-Marc Nollet (Ecolo), Céline Parotte (De kunst van het beheer van hoogradioactief afval), George Van Goethem (Collectief 100twh) en Jan Van de Putte (Greenpeace)

Script en enscenering: Jean-Michel d’Hoop, bijgestaan door: François Regout | Met: Léone François Janssens, Léa Le Fell, Héloïse Meire, Corentin Skwara en Benjamin Torrini | Video’s: Yoann Stehr | Muziek: Pierre Jacqmin | Scenografie: Olivier Wiame | Poppen: Ségolène Denis, geassisteerd door Monelle Van Gyzegem | Verlichting: Xavier Lauwers – De voice-overtekst is geschreven na de interviews en artikelen van Svetlana Alexievitch.

Een voorstelling van Point Zéro, in coproductie met het Théâtre de Poche en vzw Coop. Met steun van de Federatie Wallonië-Brussel en Shelterprod, Taxshelter.be, ING en de Tax Shelter van de Belgische federale overheid.

9 januari –  3 februari
Le Théâtre de Poche 
1a Chemin du gymnase, 1000 Bruxelles (Bois de la Cambre)

Vorig artikel Felix & Fauve Vermeirsch: Debussy, Stravinsky, Prokofiev
Volgend artikel Tijd, 3

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!