Cursus Russische avant-garde met Pauline Michgelsen (online)

Jul 14, 2020
Natalia Gontjarova, 1913
Natalia Gontjarova, 1913

Pauline Michgelsen, slaviste en specialist Russische kunst, werpt een licht op twee markante episodes uit de geschiedenis van de Russische avant-garde: het kunstenonderwijs in Vitebsk onder leiding van Marc Chagall en Kazimir Malevitsj; de amazones van de Avant-garde, ofwel de vrouwelijke kunstenaars in deze periode. In twee opeenvolgende avonden kan u zich in deze boeiende periode van de Russische kunst verdiepen. De lezingen kunnen ook apart gevolgd worden. 

Lezing 'Vitebsk, 1918', 14 oktober
In 1918 wordt Marc Chagall, geboren in Vitebsk, aldaar benoemd tot Commissaris van Kunst. Hij richt een kunstschool op en opent een museum. Ook nodigt hij de eveneens in Vitebsk geboren kunstenaar El Lissitzky uit te komen doceren, die op zijn beurt Kazimir Malevitsj erbij haalt. Op de verjaardagen van de revolutie hangt de stad vol met geometrische figuren. In 1922 moet de kunstopleiding haar deuren alweer sluiten. Hoe zag het kunstonderwijs in die eerste revolutionaire jaren eruit, hoe dachten de docenten erover, wie studeerde er en hoe verging het ze daarna?

Lezing 'Alheid, amazones en anderen', 21 oktober
In de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw bruiste Rusland van de activiteiten, waarbij kunstenaars uit alle disciplines intensief samenwerkten. Vsjetsjestvo noemde kunstenaar Michail Larionov dit: alheid. Zijn partner Natalja Gontsjarova deed hier volop aan mee: ze schilderde, illustreerde poëziebundels, speelde in films, schreef manifesten, ontwierp decors en kostuums, organiseerde tentoonstellingen enzovoort. Er waren in die jaren veel, heel veel vrouwen actief in de kunst, die prachtige werken creëerden. En ja, ook interessante mannelijke kunstenaars. Een lezing over de amazones van de avant-garde, hun mannen en het feest van de alheid.

Pauline MichgelsenOver Pauline Michgelsen
Pauline Michgelsen studeerde in de jaren '80 Russische taal- en letterkunde in Amsterdam en specialiseerde zich in Russische kunst. Ze bezocht Rusland velen malen, kwam er in ateliers, musea en kunstcentra, organiseerde tentoonstellingen en beheerde in Amsterdam een gastatelier voor kunstenaars uit de voormalige Sovjet-Unie. Sinds 1985 schrijft ze regelmatig over Russische kunst en cultuur, en geeft ze lezingen over dit onderwerp, en in 2018 en 2019 verzorgde ze een cursus van twee weken voor het Nederlands Instituut in Sint Petersburg over Russische kunst. In augustus 2013 verscheen haar "Portret van Rusland. Een kleine kunstgeschiedenis". Hierin vertelt ze aan de hand van een aantal kunstwerken - vooral portretten - over hoogte- en dieptepunten uit de Russische kunst- en cultuurgeschiedenis. 

Praktisch:
Tijd: woensdag 14 oktober en 21 oktober om 16.00u
Gratis, registratie is verplicht. Na registratie krijgt u een link naar de online-lezing met uw persoonlijke inloggegevens.

Ik schrijf me nu in!

Vorig artikel Een virtuele reis door Russische kunst en cultuur. Drie online-lezingen
Volgend artikel #всезарешеткой

Juli 2023

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!