Boris Akoenin: ‘De illusie van verandering’

Okt 5, 2017

Oktoberlezing: 100 jaar Russische Revolutie.

Op 25 oktober is het precies 100 jaar geleden dat de Russische revolutie plaatsvond. Russisch schrijver Boris Akoenin blikt terug op duizend jaar Russische geschiedenis.

Dit programma is een initiatief van denktank Raam op Rusland, website en kennisplatform met een keur aan Russische en internationale auteurs www.raamoprusland.nl.

Volgens Boris Akoenin is Rusland in de kern altijd hetzelfde gebleven. Russische leiders, van Iwan de Verschrikkelijke en Peter de Grote tot Lenin en Gorbatsjov voelden de noodzaak tot hervorming of revolutie en hebben de maatschappij steeds weer overhoop gegooid. Maar in al die eeuwen heeft de Russische staat zijn centralistische bestuursvorm nooit opgegeven. Daarom spreekt Boris Akoenin van ‘Illusions of Change’. Akoenin reikt ons een middel aan om het Rusland van Poetin beter te begrijpen.

Grigory Chkhartishvili, beter bekend als Boris Akoenin
Grigory Chkhartishvili, beter bekend als Boris Akoenin

Boris Akoenin is de meest gelezen hedendaagse Russische auteur.

Het ticket is inclusief een boekje met de Nederlandse vertaling van een gedeelte uit Akoenins laatste en nog niet in Nederland verschenen historische roman “Счастливая Россия” (Gelukkig Rusland).

Introductie van Arthur Langeveld: slavist en bekroond vertaler. Hij schreef twee standaardwerken over Russische literatuur en schreef een proefschrift over zijn metier.

Moderator is Kysia Hekster: historica en royalty-verslaggever voor de NOS. Van 2008 tot 2012 was Hekster NOS-correspondent in Rusland.

Lezing en debat zijn in het Engels.

Wanneer:
25 oktober, 20:00

Waar:
De Rode Hoed, Oosterhuiszaal
Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Toegang: € 12,50
CJP/studenten/ Stadspas/65+: € 9,50

Info&tickets: www.raamoprusland.nl

Vorig artikel Negen
Volgend artikel Tien

September 2022

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!