Boekpresentatie 'Oorlog en kermis' van Olaf Koens

Sep 17, 2015

Olaf Koens werkte vanaf 2007 als correspondent in Moskou voor verschillende media. Najaar 2015 vertrekt hij naar het Midden-Oosten. Terwijl een nieuwe koude oorlog zich aftekent, sluit hij zijn Russische correspondentschap af met Oorlog en kermis (Prometheus/ Bert Bakker), een betrokken, persoonlijk en rauw portret van het grootste en meest absurde land ter wereld. Oorlogsverslaggever Daniel Demoustier en Gentse hoogleraar economie en Ruslandkenner Koen Schoors gaan naar aanleiding van het boek met Olaf Koens in discussie onder leiding van Lieven Vandenhaute (VRT Radio 1).

Olaf Koens (1985) is schrijver en journalist. Hij studeerde filosofie in Groningen en Brussel en was van 2007 tot voorjaar 2015 correspondent in Moskou voor o.a. het ANP, Knack, Het Financieele Dagblad, verschillende Russische media, de Volkskrant, BNR Nieuwsradio en RTL. Vanaf oktober dit jaar wordt hij fulltime correspondent voor RTL in Tel Aviv. In 2014 werd Koens door het vakblad Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Hij publiceerde eerder het boek Koorddansen in de Kaukasus (2012).

Koen Schoors (1968) is hoogleraar economie aan de Universiteit Gent. Eerder doceerde hij ook aan de Katholieke Universiteit Leuven, aan de Vlerick Business School en aan de Higher School of Economics in Moskou. Hij is directeur van CERISE (Centrum voor Russische Internationale Socio-politieke en Economische studies). Schoors is daarnaast een veelgevraagde commentator en opiniemaker voor diverse media.

Olaf Koens. 'Oorlog en Kermis', Prometheus/Bert Bakker, 2015Daniel Demoustier (1962) zette zijn eerste stappen in de oorlogsverslaggeving in Baghdad, Bosnië, Kosovo en Libanon. Tot dit jaar werkte hij 20 jaar lang voor het Britse Independent Television News (ITN). Hij coverde in bijna alle conflicten wereldwijd, waaronder de oorlogen in Rwanda, Kosovo, Irak, Afghanistan, Gaza, Libanon, Pakistan en recent de Arabische revolutie en de oorlog in Mali. In mei 2014 was hij de enige journalist in Marioepol toen daar op 'de dag van de overwinning' twintig separatisten werden doodgeschoten door Oekraïense troepen.

Lieven Vandenhaute (1966) studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Gent. Hij is radio- en televisiemaker en richt zich daarbij tegenwoordig vooral op kunst en cultuur. Vandenhaute is actief voor Radio 1, waar hij vroeger het programma 'Ongehoorde Meningen' presenteerde. Sinds 2010 presenteert hij daar het programma 'Nieuwe feiten'.

Gratis, reserveren aanbevolen: +32(0)2 212 19 30

Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker
deBuren

Vorig artikel Centraal-Azië
Volgend artikel Red Wealth. Sovjetdesign 1950-1980