Het Zwanenmeer, Moscow City Ballet

Nov 29, 2017

Het Zwanenmeer, op de wereldberoemde muziek van de Russische componist Tsjaikovski en in een choreografie van Marius Petipa, is één van de wereldwijd meest gedanste pareltjes uit het klassieke repertoire . Het Zwanenmeer is één van die magische werken waarvan iedereen wel al hoorde maar weinigen het gezien hebben.

Hoewel het ballet reeds in 1876 door Tsjaikovski gecomponeerd werd, zou het nog tot 1895 duren vooraleer het zijn première en succes kende in Sint-Petersburg in een choreografie van Marius Petipa. Deze van Marseille afkomstige choreograaf, heerser over de Russische dans gedurende meer dan vijftig jaar, heeft zich waarschijnlijk nooit kunnen inbeelden dat na zijn dood zijn balletten over de gehele wereld gedanst zullen worden en dat zijn Zwanenmeer een eeuw na de creatie van het stuk, tijdens zijn leven was het nooit buiten Rusland gebracht, wereldwijd het meest populaire van de romantische balletten zou worden.

Het verhaal neemt ons mee naar een romantisch en denkbeeldig universum waar prins Siegfried verliefd wordt op een zwaan, niets anders dan een prinses die het slachtoffer geworden is van een betovering. Overdag zwaan, ’s nachts vrouw,… zo is zij gedoemd om te leven tot de dag dat de betovering verbroken wordt…

In 1988 richtte Victor Smirnov-Golovanov (1934 - 2013), voormalig danser bij het Bolshoi Ballet en choreograaf, het Moscow City Ballet op, het eerste commerciële gezelschap in de Sovjet-Unie. De formule sloeg aan, zowel in Rusland als daarbuiten.

Voor Smirnov-Golovanov was klassiek ballet onlosmakelijk verbonden met het nationale erfgoed van Rusland en hij heeft er altijd naar gestreefd om deze rijke geschiedenis bij een zo breed mogelijk publiek te brengen, in het bijzonder bij jongere generaties. Het Moscow City Ballet is internationaal befaamd voor de perfectie die zijn corps de ballet tentoonspreidt en de uiterste nauwkeurigheid en finesse waar de Russische balletschool zo bekend om staat.

2 december, 15:00, 20:00 - Palais 12, Avenue de Miramar, 1020 Bruxelles, € 37,50 - € 119, kinderen tot 16 jaar € 32,50 - € 114

3 december, 19:00 - Kursaal Oostende, Kursaal-Westhelling 12, 8400 Oostende, € 38 - € 68

29 november 2018, 20:00 - Kursaal Oostende, Kursaal-Westhelling 12, 8400 Oostende, € 18 - € 69,5

Tickets & info: Ticketmaster.be

Vorig artikel Een stad, 5
Volgend artikel 1917-2017: De Russische (r)evolutie

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!