‘Dromen doe ik in het Russisch’

Feb 26, 2015
Vladlena Moroz
Vladlena Moroz

De jeugdkampioen van België in vrije slag, fotomodel en modeontwerpster Vladlena Moroz (19) uit Ieper is grootgebracht in Vlaanderen, maar ze is geboren in Oekraïne. Ze toont haar Russischtalige kantje in ‘Spasibo’.

‘Mijn naam is verzonnen na de Oktoberrevolutie in 1917 en is eigenlijk een afkorting van ‘Vladimir Lenin’. Maar het klinkt mooi, en in België weet zeker niemand waarvan het komt’

‘Ik spreek dagelijks Vlaams, maar thuis spreken we allemaal Russisch: papa, mama en mijn broer. Sommige woordjes zoals ‘gemeentehuis’ zeggen we toch soms in het Nederlands. Dromen doe ik ook in het Russisch. En het is nog onze geheime taal met mijn lief: hij is ook een Vlaming met Russischtalige ouders’.

‘Het moeilijkste is schrijven en lezen. Mijn moeder stuurde me eerst naar een les Russisch, maar daar ging het niet zo goed. Mama leerde me zelf schrijven. Ze verbetert ook nu mijn spreekfouten en ik denk dat mijn Russisch nog steeds aan het groeien is. Elk jaar gaan we naar Oekraïne en daar heb ik de mogelijkheid om met de moderne taal up-to-date te blijven’.

Vorig artikel Pussy Riot laat eerste Engelstalig nummer los
Volgend artikel Pelmeni in Berlijn

April 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!