Anna Karenina – Ballet Boris Eifman

Okt 18, 2018
© Eifman Ballet
© Eifman Ballet

Het Boris Eifman Ballet uit Sint-Petersburg zet het drama neer van een vrouw die door liefdespassie wordt verteerd en verpletterd.

Het ballet ‘Anna Karenina’ van het gezelschap van Boris Eifman is een echte uitbarsting van innerlijke psychologische energie. Het bewerkstelligt op een verbazingwekkend precieze manier emotionele impact bij de toeschouwers. De choreograaf schoof alle nevenverhaallijnen uit de roman van Leo Tolstoj opzij en focuste volledig op de liefdesdriehoek Anna – Karenin – Vronsky.

Gebruikmakend van de danstaal slaagde Boris Eifman erin om in zijn balletproductie het drama neer te zetten van de hergeboorte van een vrouw. Volgens de choreograaf is het de liefdespassie, het “oerinstinct”, dat de heldin ertoe brengt om de dan geldende normen van sociale moraliteit te schenden, de moederliefde in Anna Karenina te doden en haar innerlijke wereld te vernietigen. Zo geheel verteerd en verpletterd door de passie is een vrouw bereid tot eender welk offer.

De choreograaf zegt dat zijn ballet niet over vroeger, maar over nu gaat. De tijdloze emotionele inhoud van de uitvoering en de voor de hand liggende parallellen met de realiteit laten de hedendaagse toeschouwer niet onverschillig. Het briljante technische meesterschap van de balletdansers en de verbazende choreografie van Boris Eifman tonen ons op een opvallend indrukwekkende manier alle aspecten van en beslissende wendingen uit Tolstojs roman.

Regie, choreografie: Boris Eifman
Muziek: Pjotr Tsjajkovskij
Vormgeving: Zinovy Margolin
Kostuums: Vyacheslav Okunev
Lichtontwerp: Gleb Filshtinsky

Officiële website: http://www.eifmanballet.ru/en/repertoire/anna_karenina

22 november, 20:00
Capitole Gent
Graaf Van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent
Tickets: 42, 55, 72 €

25 november, 17:00
Stadsschouwburg Antwerpen
Theaterplein 1, 2000 Antwerpen
Tickets: 25, 42, 55, 72 €

Vorig artikel Road trip in de kraj Altaj, 5
Volgend artikel Seizoenen

Maart 2024

Ons steunen

Deel je Trakteer ons op een 
Spasibo bestaat zonder geld, maar niet zonder inspanning. Vind je een artikel leuk? Doneer voor een vrijwilligersvergoeding van je favoriete auteur. Elke cent telt!